Laura Verde
Verde Elena-Laura este profesor de limba și literatura română cu gradul I la Școala Gimnazială Nr. 136. Face parte de 22 de ani din echipa acestei școli și din comunitatea cartierului Ferentari, unde s-a format ca dascăl și ca om. Este un mediu care o provoacă constant să fie un educator pentru elevii săi la standardele la care fiecare elev din România are dreptul, astfel încât aceștia să devină cea mai bună versiune a lor, atât din punct de vedere academic, cât și socio-emoțional. Aici învață permanent că empatia, respectul și credința în puterea și evoluția firească a elevilor, nu mila sau blazarea, sunt cheile succesului într-o școală din Ferentari.
Astfel, după 22 de ani, cel mai mare câștig pentru ea, ca profesor, este relația cu comunitatea din care face parte școala, cu toate vulnerabilitățile și provocările ei, dar și cu partea ei puternică – încrederea acordată. Timp de 8 ani, a fost director la Școala Nr. 136, ceea ce i-a permis să înțeleagă la o scară mai mare ce înseamnă școala pentru comunitate și cum poate fi transformată într-un spațiu sigur pentru elevi și profesori.
În 2019, s-a alăturat echipei Teach for Romania, făcând parte din generația a șasea (G6), un moment revelator pentru cariera sa de profesor, întrucât i-a fost validată strategia didactică, aplicată intuitiv până atunci. Aici, a aflat lucruri noi despre învățare de la oameni dedicați educației și a avut ocazia să participe la diverse formări care i-au îmbogățit înțelegerea asupra portretului elevului contemporan.
În 2023, a publicat cartea "Fața celor fără de chip, Imagini ale identității rrome în literatura română", în care explică formarea stereotipiilor și transferul acestora în literatura cultă. A arătat cum ora de limba și literatura română poate deveni un loc al înțelegerii corecte a alterității. Disciplina pe care o predă oferă șansa de a îmbina, prin textele literare, esteticul și socialul, valori ce trebuie transmise elevilor.